Drei aufeinandergestapelte Zeitschriften

“KUNSTSTOF BIEDT TAL VAN VOORDELEN”

Interview met de managing partners van Storopack

  1. Duurzaamheid
  2. Facts about Plastic
  3. Kunststof biedt tal van voordelen

Wij spraken met de managing partners van Storopack, Verena en Hermann Reichenecker, over duurzaamheid en wat Storopack doet om natuurlijke hulpbronnen en energie te sparen.

Er is tegenwoordig veel te doen om plastic, onder meer om de plasticvervuiling in de oceanen.

Hermann Reichenecker: De vervuiling van de zee is een wereldwijd probleem en we moeten samenwerken om het op te lossen. Plastic mag niet in oceanen terechtkomen. Het moet worden gerecycled.

Wat kunnen we doen om dat te verhinderen?

Verena Reichenecker: Heel wat studies tonen aan dat circa 80 procent van dit afval uit Aziatische landen komt, circa één procent uit Europa en zowat 0,02 procent uit Duitsland. De landen die de grootste verantwoordelijkheid dragen, hebben jammer genoeg geen functionerend afval- en recyclingsysteem. Dus moeten we die landen helpen om een doeltreffend systeem op te zetten voor de recycling van dit waardevolle materiaal.

De EU wil plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, verbieden.

Hermann Reichenecker: Op die manier kunnen we het huidige probleem niet oplossen. Een duurzamere oplossing is, volgens mij, dat de overheid investeringen in de infrastructuur van de betrokken landen actief stimuleert om ervoor te zorgen dat recycling er net zo goed werkt als in de meeste geïndustrialiseerde landen. En dan is het ook nog zo dat plastic in veel gevallen verdedigbaar is. Plastic is vaak een must. Bovendien moeten we voor alternatieven doorgaans veel meer gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen.

Verena Reichenecker: Mensen proberen steeds weer om goederen te verzenden zonder beschermende verpakking, met als gevolg dat te veel producten beschadigd aankomen. Uiteindelijk is dat slechter voor het milieu dan beschermende verpakking te gebruiken. Als een product kapot aankomt, moet het terug naar de verkoper en dan terug naar de producent, die het herstelt en zelfs opnieuw produceert, waarop het product opnieuw naar de koper verzonden wordt. Je kunt je voorstellen dat er zo veel meer grondstoffen en energie verbruikt worden dan bij de productie en recycling van beschermende verpakking, die het product doeltreffend beschermd. Het is ook belangrijk dat consumenten dit weten.

Hermann Reichenecker: Plastic heeft meestal ook wat uitleg nodig. Weinig mensen weten wellicht dat voor de productie van plastic folie, bijvoorbeeld, vrij weinig water en energie nodig zijn. En dat producten van EPS in hoge mate recyclebaar zijn en, als dat niet meer kan, verbrand kunnen worden om energie te produceren zonder residuen. Ze zijn een zeer welkome energiebron bij afvalenergiecentrales omdat ze een hoge calorische waarde hebben.

Verena Reichenecker: Omwille van dit soort informatie willen we een nieuwe sectie toevoegen aan de toekomstige edities van [direct], genaamd ‘Facts about Plastic’. In een tweede sectie met de titel ‘Sustainable Storopack’ zullen we het hebben over de duurzaamheidsmaatregelen die Storopack geregeld neemt.

Wat doet Storopack om de duurzaamheid te verhogen?

Hermann Reichenecker: Producenten als Storopack zijn te klein en dus niet goed geplaatst om het probleem van gebrekkige infrastructuur voor afvalverwerking in ontwikkelingslanden rechtstreeks aan te pakken. Storopack steunt echter initiatieven zoals The Ocean Cleanup, een stichting die nieuwe oplossingen bedenkt en invoert om afval uit de oceanen te verwijderen. We optimaliseren onze productie continu om te verzekeren dat er geen plastic in het milieu terechtkomt en om milieuvriendelijkere en duurzamere producten te ontwikkelen. Zo wordt onze AIRplus® Void folie, bijvoorbeeld, voor circa 50 procent gemaakt van gerecyclede materialen. We genereren al circa 25 procent van onze omzet met producten die gemaakt zijn van duurzame en gerecyclede materialen. Dat is een hele prestatie in onze sector.

Verena Reichenecker: We hebben ook maatregelen genomen om energie te besparen en onze CO2-uitstoot te verminderen, zoals de verbetering van de energie-efficiëntie in onze vestigingen van de afdeling Molding in Vechta en Krumbach. Duurzaamheid is een zeer belangrijk thema voor ons.

MARITIEM AFVAL

= afval dat in de oceaan drijft, voornamelijk plasticvervuiling. Geschat wordt dat er jaarlijks tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton plastic in de oceanen van de wereld terechtkomt. Golven en zonlicht blijven het plastic afbreken tot microplastic. Zeevogels en vissen kunnen het plastic via hun voedsel binnenkrijgen of gevangen raken in grotere stukken zoals zakken. Op hun beurt krijgen mensen het microplastic binnen wanneer ze zeevruchten en vis eten.

PLASTIC VOOR EENMALIG GEBRUIK

Plastic producten die meestal eenmalig worden gebruikt en vervolgens worden weggegooid, zoals rietjes, plastic zilverwerk, kopjes en borden, wattenstaafjes en plastic drinkflessen. Ook plastic zakken worden vaak maar één keer gebruikt en vervolgens weggegooid.

VERBOD OP PLASTIC WEGWERPARTIKELEN

De Europese Commissie wil plastic voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, wattenstaafjes, ballonnenstaafjes en plastic borden, verbieden en de recycling van plastic verhogen, wat de plasticvervuiling in de oceanen moet verminderen. De Commissie heeft een ontwerp voor een EU-richtlijn ingediend, maar de aanbeveling moet eerst door de EU-landen worden besproken en vervolgens in wetten worden omgezet. Die maatregelen moeten
gericht zijn op producten zoals deze, waarvoor zeer beschikbare en betaalbare alternatieven bestaan.

Storopack Benelux N.V.

Mechelsesteenweg 588
BE-1800 Vilvoorde
T +32 (0) 2 756 80 90

info@storopack.be